Spenótos, ricottás pite

Hozzávalók:

250 g Szarvasi Ricotta 500 g fagyasztott leveles spenót 200 g feta sajt 1 csokor kapor 1 csomag réteslap 2 gerezd fokhagyma 1 db kisebb vöröshagyma só, bors kevés olvasztott vaj olíva olaj nagy szemű zsemlemorzsa
Ricotta

Elkészítés:

  • A spenótot olvasszuk ki, majd aprítsuk fel. Egy kisebb vöröshagymát aprítsunk fel, majd egy kis olíva olajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, kevergetve pirítsuk fél percig, majd adjuk hozzá a spenótot. Futtassuk át a hagymás zsiradékon 2-3 percig, időnként megkeverve.
  • Adjuk hozzá az összemorzsolt feta sajtot és a ricottát. Aprítsuk fel a kaprot és keverjük hozzá azt is. Sózzuk, borsozzuk.
  • Egy kb. 22 cm-es kerek, csatos tortaformát kenjünk ki olvadt vajjal. Erre tegyünk rá egy nagy réteslapot úgy, hogy lógjon ki a formából legalább 10 cm. Tegyünk a formába még egy lapot ugyanígy, hogy fedjük be teljesen az egész formát. Kenjük meg a tészta lapokat is az olvadt vajjal, majd szórjuk meg nagy szemű zsemlemorzsával. Helyezzük be ugyanígy az össze réteslapot. Mindig kenjük meg vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ha végeztünk, kanalazzuk a tésztába a ricottás, spenótos tölteléket.
  • Majd hajtsunk rá 1-1 kilógó lapot, hogy beterítse majdnem az egész formát. Ugyanígy kenjük meg olvadt vajjal és szórjuk meg a nagy szemű morzsával. Folytassuk ezt, míg el nem fogyott a kilógó réteslap. A tetejét is kenjük meg a vajjal és oda is szórjunk morzsát. Fontos, hogy valami jó minőségű, nagy szemű morzsa legyen, mint pl. házimorzsa, vagy Panko morzsa. A rossz minőségű, aprószemű morzsa nem fogja jól elválasztani a lapokat, a pite tetején pedig nem mutatós egyáltalán.
  • 170 C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig, szép aranybarnára. Fogyaszthatjuk melegen is, vagy szobahőmérsékleten is.

 

 

Legújabb receptjeink