Rebarbarás trifle törökmézzel

Hozzávalók:

1 doboz Szarvasi Mascarpone 500 g kb. 700 g rebarbara 3 ek. cukor 12 db babapiskóta 1 csésze zöldtea 50 ml tokaji édes bor 4 tojás sárgája 1 vanília rúd 600 ml tej 2 ek. kukorica keményítő 40 g cukor 2 ek. porcukor 30 g cukor 30 g méz pár csipet szódabikarbóna
Mascarpone

Elkészítés:

  • A rebarbarát mossuk meg, majd vágjuk kb. 1 cm-es szeletekre. Egy lábosban, vagy serpenyőben pároljuk meg 3 ek. cukorral kb. 10-15 perc alatt, míg puha lesz, de még egyben van. Hagyjuk hűlni, majd tegyük hűtőbe.
  • Közben készítsük el a vaníliás krémet hozzá. Vágjuk hosszában ketté a vanília rudat, kaparjuk ki a magokat, majd a magokkal, héjjal együtt tegyük 6 dl tejbe, amit éppen forráspont alatt hagyjuk gyöngyözni kb. 1o percig. Majd szűrjük le, hogy a vaníliarúd ne maradjon benne.
  • A tojássárgákat jól keverjük el 40 g cukorral és a kukorica keményítővel. Ehhez óvatosan keverjük hozzá a forró, vaníliás tejet. Majd öntsük vissza a lábosba és állandó keverés mellett sűrítsük be hígabb puding sűrűségűre a krémet.
  • Készítsünk egy kis csésze zöldteát, kb. másfél dl-t. Öntsük hozzá a tokaji desszertbort. Mártogassuk bele a babapiskótákat és tegyük desszertes kelyhek aljára, összetörve. Erre tegyük a rebarbara szeletkéket, majd öntsük le a pudinggal. Tegyük hűtőbe a kelyheket újra. A rebarbara megmaradt szirupját is tegyük el.
  • Ezalatt készítsük el a törökmézet és a mascarpone krémet. Egy-egy evőkanál cukrot és mézet (kb. 30-30 g) keverjünk össze és egy kis gyorsforralóban, vagy lábosban főzzük világosbarna színűre, állandóan kevergetve, vigyázva, hogy ne égjen meg.. Ekkor adjuk hozzá a szódabikarbónát, azt jól keverjük el benne. Szépen fel fog futni, ekkor öntsük is ki egy sütőpapírral bélelt tányérra, vagy tálra. Hagyjuk hűlni.
  • A mascarponét keverjük el a rebarbara megmaradt szirupjával és a porcukorral. Öntsük a kelyhekben a puding rétegre. Legfelülre pedig szórjunk kis darabokra tört-morzsolt törökmézet.

Legújabb receptjeink