Fahéjas-édesburgonyás csiga juharszirupos mascarponéval

Hozzávalók:

1 doboz (250 g) Szarvasi Mascarpone 1 db édesburgonya 100 g cukor néhány ek. tej 2 ek. vaj 100 g vaj 1 tasak instant élesztő 2 tk. fahéj 1 tojás 280 g liszt 3 ek. juharszirup, vagy méz
Mascarpone

Elkészítés:

  • Szurkáljuk meg az édesburgonyát egy villával és egy tálban, lefedve süssük puhára a mikrohullámú sütőben kb. 8-10 perc  alatt.
  • Melegítsünk föl 2-3 ek tejet, ebbe olvasszunk bele 2 ek vajat. Ha elolvadt, vegyük le a hőről és tegyük bele a tasak élesztőt. Hagyjuk állni kb. 10 percig, míg elkezd gyöngyözni az élesztő.
  • Vágjuk félbe az édesburgonyát és kaparjunk ki a belsejéből 100 g-ot. Keverjük simára egy habverővel, majd adjunk hozzá egy tojást 2 ek cukrot és 60 g-ot a mascarponéból.
  • Majd ehhez keverjük hozzá az élesztős anyagot. Jól keverjük el, majd apránként keverjünk hozzá 250 g lisztet. Ezen felül is adhatunk még hozzá pár evőkanál lisztet, annyi legyen benne, hogy elváljon az edény falától szépen. Hagyjuk az edényben, fedjük le folpackkal és tegyük meleg helyre kelni.
  • Lisztezzünk ki egy nyújtó felületet, erre tegyük ki a tésztánkat és nyújtsuk ki kb 30x20 cm-es négyzetre. Olvasszuk fel a 100 g vajat, ezzel jó alaposan kenjük meg és szórjuk meg a maradék cukorral és fahéjjal.
  • Hajtsuk be a széleit és a hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel. Majd vágjuk 12 egyforma darabra. Tegyünk egy tepsire sütőpapírt, erre pedig helyezzük a csigákat. Fedjük le folpackkal és tegyük hideg helyre néhány órára pihenni.
  • Ezután vegyük le a fóliát és hagyjuk szobahőmérsékleten állni kb. 1 órát.
  • 175 C-ra felmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
  • Közben a maradék mascaraponéban keverjük el a juharszirupot. Ha kész a csiga, hagyjuk 10 percig hűlni. Kínáljuk mellé a juharszirupos mascarponét mártogatósként.

Legújabb receptjeink