Mennyiség oldalanként:
A sárgabarackot vágjuk negyedekbe, vagy hatodokba és távolítsuk el a magját. Egy serpenyőben egy kevés cukorral kissé fonnyasszuk meg. Ne főzzük szét, csak kissé puhítsuk meg. Majd hagyjuk hűlni.
A tojásokat külön kis tálkákban, hármasával verjük fel egy-egy evőkanál laktózmentes mascarponéval. Kissé sózzuk, borsozzuk.
Az áfonyát mossuk meg, majd kb. a harmadát törjük össze egy villával és szórjuk meg 2 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a többi áfonyát néhány szem kivételével (amely majd később a tálaláshoz kell), majd keverjük jól össze és tegyük be a hűtőbe macerálódni (akár órákra is, ha van időnk).
A tojássárgáját verjük fel a cukorral és a vaníliás cukorral.
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra. Keverjük össze a tojást a cukorral, ricottával, tejjel és kókuszolajjal.
A cérnametéltet főzzük meg a csomagolásán leírtak szerint, majd szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel.
A kakaóport keverjük jól el a forró vízben. Majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, vagy kókuszolajat. Keverjük egy habverővel jó simára. Keverjük hozzá egyenként a tojásokat is.
A spenótot futtassuk meg egy kis olívaolajon, majd vágjuk apróra. Daraboljuk össze a sonkát, a paradicsomot vágjuk kisebb kockákra. A két búza tortillát szórjuk meg a spenóttal, sonka- és paradicsom kockákkal.
Tegyünk föl két lábosban forrni vizet. Az egyikben főzzük meg a zöldborsót 3-4 perc alatt, a másikban pedig a fürjtojásokat szintén 3-4 perc alatt.
A mascarponét keverjük ki a zöldfűszerekkel, sóval és borssal.
A képnek megfelelően darabokat vágunk a hangya, vagy bogár tor és potroh részének, illetve csápnak és szájnak. A zöldből vágunk lábakat (vagy szárnyakat).
Vágjunk félbe egy körtét, ez lesz a kakas teste és feje. Mini mozzarellából és fekete szezámmagból, vagy fekete olívából, esetleg fekete sóból készítsünk szemeket. Sárgarépából faragjunk csőrt, taréjt és lábakat.
A rebarbarát mossuk meg, majd vágjuk kb. 1 cm-es szeletekre. Egy lábosban, vagy serpenyőben pároljuk meg 3 ek. cukorral kb. 10-15 perc alatt, míg puha lesz, de még egyben van. Hagyjuk hűlni, majd tegyük hűtőbe.
A padlizsánokat hosszában szeleteljük fel, a szeletek legyenek kb. 6-8 mm vastagak. Sózzuk be őket és hagyjuk állni őket kb. 20 percet (akár egy éjszakát is állhatnak).
A hagymát vágjuk finomra, a szalonnát kockázzuk föl. A megtisztított gévagombát vágjuk kisebb kockákra.(Természetesen használhatunk más gombát is, de a gévagomba-spárga kombináció teszi igazán tavasziassá teszi ezt az ételt.)